Bay72
Forum Üyesi
HABER MERKEZİ - Geçtiğimiz yıldan beri yaşanan ve fiyatları tavana çıkaran bellek kriziyle ilgili, tüketicileri üzecek bir tahmin geldi. Güney Koreli teknoloji devi SK Hynix, bellek çipi arz sıkıntısının kısa vadede çözülmeyeceğini ve krizin 2030 yılına kadar devam edebileceğini açıkladı. Şirketin çatı kuruluşu SK Group’un başkanı Chey Tae-won, sektörün talebi karşılamakta zorlanmaya devam edeceğini söylüyor.
Kaliforniya’da düzenlenen Nvidia GTC 2026 etkinliğinde konuşan Tae-won, özellikle yapay zeka ve veri merkezi yatırımlarının talebi patlattığını vurguladı. Bu artış karşısında üretim kapasitesinin yetersiz kaldığını belirten yönetici, önümüzdeki 4 - 5 yıl boyunca arzın talebin gerisinde kalacağını ifade etti.
YAPAY ZEKA, TALEBİ ÇOK ARTTIRIYOR
Dünyanın en büyük bellek üreticilerinden biri olan SK Hynix, özellikle yüksek bant genişlikli bellek (HBM) pazarında %50’nin üzerinde paya sahip. DRAM tarafında da güçlü bir konumda bulunan şirket, Samsung ve Micron ile birlikte sektörün en kritik oyuncuları arasında yer alıyor.
Ancak tüm bu güce rağmen şirket, siparişleri karşılamakta zorlanıyor. Temel üretim bileşenlerinden biri olan wafer tarafında yaklaşık %20’lik bir birikmiş sipariş (backlog) olduğu belirtiliyor. Hatta şirketin 2026 üretim kapasitesinin şimdiden tamamen satıldığı ifade ediliyor.
İngiltere’den 4chan’e ağır ceza: Yaş doğrulamama inadı pahalıya patladı
Artan talep yalnızca arz sıkıntısına değil, aynı zamanda fiyat artışlarına da yol açıyor. Ancak asıl endişe, jeopolitik gelişmelerin tedarik zincirini daha da kırılgan hale getirmesi. Orta Doğu’daki gerilimler ve kritik üretim girdilerine yönelik saldırılar, sektör üzerindeki baskıyı artırıyor.
SK Hynix, üretim kapasitesini artırmak için yatırımlarını sürdürse de, bu adımların kısa vadede krizi çözmesi beklenmiyor. Sektörün “normalleşmesi” için ise en iyimser senaryoda bile birkaç yıl daha geçmesi gerekecek.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.