Webmaster Destek Forumu

Yarınların için bir şey yapmazsan, ölene dek Alarm kurmaya mahkumsun !
İletişim
  • Webmaster forumu olarak, web geliştirme ve dijital pazarlama gibi konularda bilgi paylaşımı yapabileceğiniz webmaster sitesi ve freelancer forumu kategorilerimizle size en iyi deneyimi sunuyoruz! katılım ve kullanım tamamen Ücretsizdir!

MyBB Nedir, Özellikleri Nelerdir?

By Patron

Forum Üyesi
Dostlar Merhaba,

attachment.php

Anime incelemeleri, Yazılım dersleri derken sizlere MyBB forum yazılımı hakkında bilgi vermek ve MyBB'yi tanıtmak istedim. Son zamanlarda çok fazla kullanıcı kaybetti ama bu MyBB'nin kötü olduğundan değil yazılımın geliştirme ilerlemesinin yavaş ve gönüllü olarak eklenti/geliştirme sunan yazılımcıların/coder eskisi gibi MyBB'ye yönelmemesinden kaynaklı.

Peki kod yazarlarının bıraktığı ama benim yıllardır kullandığım bu forum sisteminin tercihin sebeplerim neler, neden kullanıyorum veya neden kullanmalısınız gelin başlık başlık anlatayım:

1. Kesinlikle ücretsiz olması: Biliyorsunuz ülkede ekonomimiz vahim bir halde. Her ne kadar hükümet iyi dese de çarşı pazara çıkınca fiyatların iyi olmadığı aşikar. Bir de xenForo, IPBoard, WoltLap, vBulletin gibi ücretli forum sistemlerinin lisans ücretlerinin 150 dolardan başladığı bir zamanda ülkemizde ki kurunda 1 dolar=38,30 TL olması, sitenin performasının başarılı olup olmayacağı gibi sorular ve hosting ve domain hizmetini de buna katarsanız yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Belki buna paranız yetecek belki de paranız olsa bile bu fiyatı vermek istemeyeceksiniz. İşte burada sizi lisans ücretinden kurtaracak şey ücretsiz yazılım. Burada MyBB size göz kırpıyor.
2. Açık kaynaklı olması: MyBB tamamen kaynak kodu herkes tarafından incelenebilir, düzenlenebilir ve geliştirilebilir. Şu an benim sitelerim üzerinden bunları görebilirsiniz. Her tarafı ayrı çalışmakta, video için ayrı, blog için ayrı, dosyalar için ayrı, forumun anasayfa görüntüsü için bile ayrı bir tasarım ve işlev var. Bir yazılımcı için bulunmaz veli nimettir.
3. Kullanım kolaylığı: Ücretsiz sistemleri bir yazalım, MyBB, phpBB, SMF, PunBB, bbPress... benim bildiklerim bunlar belki daha fazlasıda vardır ama MyBB'yi bunlardan ayıran en önemli özellik hem yöneticiler hem de kullanıcılar için sezgisel ve kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. İlk defa kullanan biri bile az çok işlemler gerçekleştirebilir yani yönetim paneli, forum ayarlarını kolayca yapılandırmaya olanak sağlar.
4. Yüksek özelleştirme imkanı: Güçlü tema ve şablon sistemi sayesinde forumun görünümü tamamen kişiselleştirilebilir. Bunu ücretli sistemlerde şu anda xenforo vermekte ama MyBB bunu yıllardır sunmakta. Ayrıca kolay eklenti/plugin kurulumu ve modifikasyon uygulaması ile işlevselliği sınırsız bir şekilde artırılabilir.
5. Gönüllü topluluklar: MyBB'nin uzun yıllara dayanan bir geçmişi ve aktif bir kullanıcı topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluk, destek forumları, dokümantasyon ve eklenti geliştirme konusunda önemli bir kaynak sağlar. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında veya yeni bir özellik istendiğinde topluluktan yardım almak kolaydır.
6. Güvenilir: MyBB, yıllardır geliştirilmekte ve test edilmektedir. Bu da onu kararlı, güvenilir ve güvenli bir forum sistemi haline getirdiğini düşünmekteyim. Düzenli güvenlik güncellemeleri ile olası güvenlik açıklarına karşı korunmaktadır.
7. SEO: Arama motorları için optimize edilmiş yapısı sayesinde forumunuzun arama sonuçlarında daha iyi sıralanmasına yardımcı olur.
8. Düşük sistem gereksinimleri: Diğer bazı forum yazılımlarına kıyasla daha düşük sistem kaynaklarına ihtiyaç duyar, bu da onu daha erişilebilir kılar.

MyBB yazılımı 2002 yılında Chris Boulton tarafından DevBB adıyla atılmıştır. Bu proje, XMB forum yazılımının bir çatallanması (fork) olarak doğmuştur. MyBB'nin ilk halka açık sürümü (RC1) 10 Aralık 2003 tarihinde yayınlanmıştır. Ancak, MyBB 1.0 olarak bilinen ilk kararlı sürümü 9 Aralık 2005'te kullanıma sunulmuştur. İlk zamanlarında sunduğu imkan ile vBulletin'e rakip olmuş aralarında birçok dava açılmıştır. Dava sebebi ise vBulletin'in ücretli verdiği hizmeti MyBB ücretsiz sunması ve vBulletin'in bu sebeple müşteri kaybetmesidir.

Diğer ücretsiz forum sistemlerinden MyBB ayıran özellik ise kolay kurulumu, kolay admin paneli, kolay bir şekilde kurulan eklentiler ve temalarıdır. phpBB her ne kadar o dönem bilinse de MyBB kadar kolay kullanım sunamamıştır.

MyBB'nin altın dönemi 2008-2011 yılları arasıdır. MyBB 1.4.x serisinin yayınlandığı dönemde gönüllüsü çoğalmış ve ilgi gösteren sayısı artmıştır. Özellikle 1.4.x serisi ile ücretli rakibi vBulletin'in özelliklerini eklenti olarak MyBB'ye uyarlayan gönüllüler, benzersiz fikirlerinin olduğu yenilikçi eklentilerde bu MyBB sistemine eklenmiştir. Bu ilgi kitlesi tarafından o kadar beğenilmiştir ki 1.6.x serisi gecikmeden yayınlanmış ve devrim olarak nitelendirilen MyBB 2.0 duyurulmuştur. İşte bu dönem sistemin geliştirici ve kullanıcı sayısı pik yapmış, tüm herkes bunun için ara sürüme bir şeyler eklemeye çalışırken; beklentileri karşılayamayan özellikler, tasarımsal olarak değişmeyen kalıplar, geç gelen sürümler (2013 yılında 1.8.x sayısı duyuruldu ve hala sürüm güncellemeleri devam ediyor), her güncellemede yeni bir güvenlik açığı ve eski güvenlik açıklarının giderilememesi, verilen tarihte MyBB 2.0 sürümüne geçiş yapılamaması kullanıcı ve gönüllü geliştiricilerin bu yazılımı bırakmasına sebep olmuş ancak 2.0.x sürümü merakı sebebiyle yine gözleri üzerine çekmekteydi. Asıl milat resmi duyuruda geçen 1.8.x den sonra 2.0 sürümüne geçileceği iken ek duyuruda 1.9.x sürümü var o sürümden sonra biz 2.0.x'e geçeceğiz demesi son noktayı koymuş ve aktif kullanıcılarının kalanının %85'ini kaybetmesiyle noktalanmıştır. Şu an sadece başlangıç sistemi olarak kullanılan MyBB'nin büyük bir forumda kullanıldığına rastlamadım.

Ancak ilk başlayan ve web sitesini belli bir yere kadar gelmesine destek olacak tek sistemdir. SMF'i kullananlar bunu yani SMF’yi önerecektir ancak en düşük hosting'e SMF uygun bir yazılım değildir. En uygun sistem şu an MyBB. Bununla başlayın sonra önerim xenForo’dur ona geçiş yapabilirsiniz :)

Webmaster Forumları

Webmaster forumu arayanlar için en doğru adreslerden biri olan sitemiz, geniş içerik yelpazesiyle webmaster dünyasına dair her türlü ihtiyacınıza cevap vermektedir. Xenforo destek hizmetlerimizden faydalanabilir, ücretsiz scriptler ve ücretsiz backlink olanaklarından yararlanabilirsiniz. Sitemiz ayrıca, SEO çalışmaları yapmak isteyenler için en kapsamlı SEO forumları arasında yer almaktadır.

Webmaster Forumu

Sitemizde makale satışı, link değişimi, web site tanıtımı gibi işlemleri güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle tanıtım yazısı ile sitenizin görünürlüğünü artırabilir, geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, sosyal medya uzmanlarına yönelik özel bir sosyal medya forumu ile dijital dünyada fark yaratmak isteyen herkesin buluşma noktasıyız.

Katılım sağlamak ve bilgi paylaşımında bulunmak için türkçe webmaster forumları arasında en iyisi olan platformumuzda siz de yerinizi alın!