Bay72
Forum Üyesi
Orta segmente odaklanan Oppo Reno 15, abileri olarak da adlandırabileceğimiz Pro modelleri kadar çok iddialı olmasa da kullanıcısını yarı yolda bırakmayacak özelliklere sahip. Bu telefon açık söylemek gerekirse kullanıcısını ilk günden etkilemeye çalışmıyor. Daha çok uzun vade performansa odaklanıyor ve kullandıkça fiyatına göre sorunsuz bir cihaz olduğunu hissettiriyor.
Reno 15’i bir süredir test amaçlı kullanıyorum. Bu süre zarfında sürekli fotoğraf çektiğim, navigasyon açtım, sosyal medyada gezindim, video izledim ve zaman zaman da oyun oynadım. Telefonun zaten bu konularda en iyisi olmak gibi bir gayesi yok, bunu daha çok Pro modellere bırakıyor ama en güçlü yönünün kesinlikle istikrar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Tasarım detayları
Oppo, Reno 15’te tasarım işini ciddiye almış. HoloFusion cam arka yüzey, ışığa göre farklı yansımalar oluşturuyor ve telefona premium bir hava katıyor. Özellikle güneş altında veya aydınlık bir ortamda telefonu elinize aldığınızda, sıradan bir orta segment cihaz kullanmadığınızı hissediyorsunuz. Zaten bu tasarım anlayışını serinin genelinde görmek mümkün.
Kamera modülündeki Stellar Ring detayı da tasarımı tamamlayan küçük ama hoş bir dokunuş olmuş. Kenarların düz yapıda olması, telefonu hem modern gösteriyor hem de elde tutuşu kolaylaştırıyor. 7.7 mm kalınlık ve dengeli ağırlık sayesinde uzun süre kullanımda rahatsız edici bir his oluşmuyor. Ergonomik olarak kullanması rahat bir model olmuş. Dayanıklılık tarafında ise IP66, IP68 ve IP69 sertifikaları sayesinde suya ve toza karşı ciddi bir koruma sunuyor. Günlük hayatta bu tür sertifikaların kıymeti genelde başınıza bir şey geldiğinde anlaşılıyor.
Ekran deneyimi nasıl?
Reno 15’in ekranına baktığımızda 6.59 inç AMOLED panel kullanıldığını görüyoruz. Ekranda 120Hz yenileme hızıyla akıcı bir kullanım sunuyor. Ancak asıl fark yaratan nokta renk ayarı. Oppo burada parlaklık yerine doğru ve dengeli bir görüntü tercih etmiş. Fotoğraflar, videolar ve arayüz öğeleri doğal görünüyor. Uzun süre ekrana baktığınızda göz yormayan bir yapı var. Özellikle medya platformlarında içerik tüketirken bu farkı hissediyorsunuz.
Parlaklık tarafında ise durum biraz karmaşık. İç mekanlarda ekran oldukça başarılı. Dış mekanda da çoğu zaman yeterli oluyor. Ancak çok güneşli havalarda, bazı rakiplerine kıyasla bir tık daha zor okunabiliyor. Bu büyük bir problem değil ama mükemmel de değil.
Güç arayanlara hitap etmiyor amagünlük kullanımda sorunsuz,
Reno 15’te Snapdragon 7 Gen 4 işlemci bulunuyor. Bu işlemci artık piyasada iyi bilinen bir platform ve Oppo burada risk almamış. Günlük kullanımda telefon son derece akıcı çalışıyor. Uygulamalar hızlı açılıyor, geçişler pürüzsüz, sistemin stabil olması belki de en önemli unsur. Burada Oppo'nun uzun vadede telefonu desteklemesi ve performansını koruması da önemli. Yıllar önce kullandığım Reno 6 modelini hala annem sorunsuz bir şekilde kullanıyor. Bu da telefonun uzun vadede ne kadar iş yapabileceğinin en sağlam örneklerinden biri, en azından benim için.
Batarya ve şarj performans
Sosyal medya, mesajlaşma, video izleme, fotoğraf düzenleme gibi işlerde hiçbir sorun yaşamadım. Telefon ben buradayım diye bağırmıyor ama üzerine düşen görevini eksiksiz yapıyor. Oyun tarafında da benzer bir tablo var. Wild Rift, PUBG Mobile ve Call of Duty Mobile gibi oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Ancak uzun süreli ve yüksek ayarlı oyun seanslarında hem ısınma hem de performans düşüşü hissedilebiliyor. Zaten Reno 15’in hedef kitlesi hardcore oyuncular değil. Eğer oyunlarda uzun süreli yüksek performans arıyorsanız 15 Pro modelleri sizin için daha uygun olabilir.
Reno 15’in sevdiğim yanlarından biri kesinlikle bataryası oldu. 6.500 mAh kapasite sadece kağıt üzerinde kalmamış. Test sürecinde yoğun kullandığım günlerde bile akşam hala yüzde 25-30 civarında şarj kalıyor. Daha hafif kullandığım günlerde ise telefonu ikinci güne taşımak mümkün oluyordu. Yani günlük kullanımda 1, 1.5 günü rahatlıkla çıkarabileceğini söyleyebiliriz.
80W hızlı şarj desteği sayesinde şarj süresi de makul seviyede. Yaklaşık bir saat içinde tam doluyor. Fiyatına baktığımızda kablosuz şarjın olmaması üzücü ama çoğu kullanıcı için hayati bir konu değil.
Kamera deneyimi
Reno 15’i tercih edecek çoğu kullanıcının ana motivasyonu büyük ihtimalle kamera olacak. Bu konuda Oppo iyi bir iş çıkarmış. Ana kamera, gündüz çekimlerinde oldukça tutarlı sonuçlar veriyor. Renkler doğal, detaylar yerinde, pozlama dengeli.Portre tarafı ise gerçekten başarılı. 3.5x telefoto lens sayesinde arka plan ayrımı çok temiz çıkıyor. Yüz hatları yapay şekilde yumuşatılmıyor, cilt tonları genelde doğru veriliyor. Portre çekmeyi sevenler için Reno 15 önemli bir avantaj sunmuş.
Kamera yakınlaştırma tarafında dijital olarak 120X'e kadar çıkabiliyor. Bu konuda da doğal fotoğraflar elde etmek mümkün. Çok uzağı çekmeye çalışırsanız yapay zeka desteği devreye giriyor ve fotoğrafı daha hoş gözükecek şekilde netleştiriyor. Burada detaylı bir obje yakalamaya çalışırsanız biraz pastel efekti oluşuyor. Örneğin ben test ederken çok uzaktaki bir binayı 120x ile çektim. Fotoğraf gayet doğal çıktı ve netleşti. Fakat biraz dikkatli baktığımda bu netlik için klima motoru gibi objeleri pastelleştirdiğini gördüm. Dediğim gibi zaten bu modellerde çok tercih edilecek bir çekim değil.
Diğer taraftan ultra geniş açı kamera ise gün ışığında iş görüyor ama detay seviyesi sınırlı, çok beklentiye girmemek gerekiyor. Ön kamera, detay açısından iyi. Gece çekimlerinde ise firmanın amacı ortamın havasını korumak olmuş. Fotoğraflar aşırı aydınlatılmıyor, doğal kalıyor.
Genel değerlendirme
Oppo Reno 15, kağıt üzerinde en güçlü telefon değil, zaten kendi serisinde de ilk model. Güç anlamında sınır zorlamıyor ama gerçek hayatta, günlük kullanımda çok dengeli bir deneyim sunuyor. Arayüzü kullanmak keyifli, ve kamera performansı, ekran kalitesi, pil ömrü ve tasarımı bir araya geldiğinde ortaya dengeli bir kullanım çıkıyor. Uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz, sizi yarı yolda bırakmayacak bir model. Güç arayan kullanıcılar, mobil oyuncular veya “en iyisi olsun” diyenler için daha cazip alternatifler var. Ancak fotoğraf çekmeyi seven, günlük kullanımda akıcılık arayan ve pil derdi yaşamak istemeyen kullanıcılar için Oppo Reno 15 mantıklı seçeneklerden biri olmuş.
-------------------
Bu içerikte yer alan ürün, inceleme/test amacıyla Oppo Türkiye tarafından gönderilmiştir. İçeriğin hazırlanması karşılığında herhangi bir ücret veya menfaat sağlanmamış olup; metin editoryal bağımsızlık çerçevesinde, yalnızca bilgilendirme amacıyla kaleme alınmıştır. Ürün inceleme süreci sonunda iade edilmiştir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.