alcnpktn
Forum Üyesi
Papa 14. Leo, 27-30 Kasım tarihlerini kapsayan Türkiye temaslarına başladı.Türkiye'yi ziyaret eden beşinci Papa olan Papa 14. Leo, Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.
Papa 14. Leo, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa 14. Leo'nun baş başa görüşmesinde, Türkiye-Vatikan ilişkilerinin yanı sıra Filistin başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. İkili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyaya mesajlarını iletiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa 14. Leo, ikili görüşmesinin ardından dünyanın en büyük 3. kütüphanesi konumunda olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ndeki Cihannüma Salonu'nda basın toplantısı düzenliyor.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları; Çok kıymetli misafirler, hanımefendiler, beyefendiler… Sizleri şahsım, ülkem ve milletim adına en kalbî duygularımla, hürmetle selamlıyorum.
PAPA 14. LEO’YU VE HEYETİNİ ÜLKEMİZDE MİSAFİR ETMEKTEN BÜYÜK BİR MEMNUNİYET DUYUYORUM"
Saygıdeğer Papa 14. Leo’yu ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kıymetli misafirimize ve heyetine “Ülkemize hoş geldiniz” diyorum.
Kendilerinin göreve başladıktan sonra ilk yurt dışı seyahatini Türkiye’ye gerçekleştirmesini her bakımdan çok anlamlı buluyorum. Bu müstesna ziyaretin, Türkiye ile Vatikan arasındaki köklü ilişkilerin dostluk, iş birliği ve karşılıklı anlayış temelinde güçlenmesine katkı sağlamasını canıgönülden temenni ediyorum.
Başta bu salondan yansıyanlar olmak üzere, ziyaret boyunca Türkiye’den verilecek mesajların Türk-İslam dünyasına ve tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacağına, dünyada barış umutlarını daha da artıracağına yürekten inanıyorum.
Kıymetli misafirimizin ziyareti, bölgesel ve küresel olaylar bağlamında son derece kritik bir zamana tekabül ediyor.
İnsanlığın yön arayışının hızlandığı, küresel düzeyde belirsizliklerin arttığı; Asya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’dan Doğu Avrupa’ya gerilimlerin tırmandığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaretin, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını ümit ve arzu ediyorum.
"İNSANLIĞIN ORTAK VİCDANINI İLGİLENDİREN GÜNCEL MESELELERİ ELE ALDIK"
Nitekim bugün verimli geçen ikili görüşmemizde, küresel barışın ve istikrarın tesisi konusundaki gözlemlerimizi ve ortak beklentilerimizi paylaştık. Milletlerimizin yanı sıra, insanlığın ortak vicdanını ilgilendiren güncel meseleleri ele aldık.
Göçe zorlanan insanlara sahip çıkmak kadar, insanları göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldırılmasının da önemine dikkat çektik.
Çatışmalar, insani krizler, yoksulluk, adaletsizlik ve iklim değişikliği gibi küresel sınamalar karşısında, barışı savunan, adaleti önceleyen ve merhameti esas alan bir yaklaşım etrafında buluştuğumuzu görmekten şahsen büyük bir bahtiyarlık duydum.
Kıymetli dostlar, burada öncelikle bir hususun altını çizmek istiyorum.
Türkiye olarak, üç kıtanın kalbinde, Doğu ile Batı’yı birleştiren, farklı kültür ve inançlar arasında köprü olan istisnai bir konuma sahibiz.
Biz, her fırsatta vurguladığımız gibi, ilhamını çift başlı Selçuklu Kartalı’ndan alan; yüzü ve yönü hem Doğu’ya hem Batı’ya dönük bir ülkeyiz.
Bin yıldır vatanımız olan bu topraklarda, her ırka, dine, mezhebe ve kökene mensup insanlar hiçbir endişe ve baskı olmadan özgürce yaşamıştır.
İstanbul’a, Hatay’a, Mardin’e, Diyarbakır’a ve birçok şehrimize gittiğinizde camilerle birlikte kilise ve sinagogları yan yana görürsünüz.İşte bu, ortak yaşam kültürümüzün tanıklarından sadece birkaçı.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.