Bay72
Forum Üyesi
HABER MERKEZİ - Amerika'nın Teksas eyaleti son yıllarda yeni Silikon Vadisi olarak gösteriliyor. Birçok firma ofislerini, veri merkezlerini ve yeni üretim tesislerini bu lokasyona taşıyor. İşte bu firmalardan biri olan Google, yeni veri merkezlerinin çevresel etkilerine yönelik artan eleştiriler karşısında yeni bir adım atacaklarını duyurdu.
Şirket, Texas’ta inşa ettiği yeni veri merkezinde “gelişmiş hava soğutma teknolojisi” kullanacağını ve böylece su tüketimini neredeyse sıfıra indireceğini duyurdu. Google’ın açıklamasına göre, tesiste su yalnızca mutfaklar gibi “kritik kampüs operasyonları” için kullanılacak.
SU KULLANMAYAN VERİ MERKEZİ OLUR MU?
Bu açıklama, şirketin daha önce Teksas için duyurduğu iki yıllık 40 milyar dolarlık yatırım planının devamı niteliğinde. Google ayrıca, eyaletin elektrik şebekesine katkı sağlamak amacıyla enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar kapsamında yaklaşık 7.800 megavatlık yeni üretim ve kapasite yatırımı da üstlendiğini belirtiyor.
Son yıllarda ABD genelinde veri merkezlerine karşı ciddi bir toplumsal tepki oluşmuş durumda. Birçok yerel topluluk, bu tesislerin elektrik faturalarını yükselttiğini, karbon salımını artırdığını ve özellikle temiz su kaynaklarını hızla tükettiğini savunuyor. Google ise yeni tasarımıyla bu eleştirilerin önüne geçmeyi hedefliyor.
Öte yandan, su tüketimi konusundaki tartışmalara teknoloji dünyasından farklı sesler de karışıyor. Sam Altman, veri merkezlerinin su kullanımıyla ilgili endişeleri “abartılı” olarak nitelendirirken, OpenAI CEO’su olarak yaptığı açıklamada, “Bir insanı eğitmek bile çok enerji gerektiriyor” diyerek eleştirilere farklı bir bakış getirmişti.
Yanlışlıkla 7 bin robot süpürgenin kontrolünü ve kamerasını ele geçirdi
Bazı teknoloji liderleri ise sorunun çözümünü çok daha radikal fikirlerde görüyor. Elon Musk gibi isimler, uzayda veri merkezi kurulmasının bu tür çevresel baskıları azaltabileceğini savunuyor. Tesla CEO’su Musk’ın bu yaklaşımı ilgi çekse de, birçok uzman uzay tabanlı veri merkezlerinin çevre ve maliyet açısından yeni riskler doğurabileceğini düşünüyor.
Google’ın “neredeyse susuz” veri merkezi iddiası, sektör için önemli bir dönüm noktası olabilir. Ancak uzmanlara göre bu tür projelerin gerçek etkisi, ancak uzun vadede ölçülebilecek.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.