Bay72
Forum Üyesi
HABER MERKEZİ - Fransa merkezli otomotiv markası Renault, robotik alanında dikkat çeken bir hamle yapacağını duyurdu. Firma önümüzdeki 18 ay içinde üretim tesislerinde 350 adet insansı robot kullanmayı planladığını açıkladı. Bu dönüşüm, Wandercraft ile yapılan iş birliği kapsamında hayata geçirilecek ve özellikle lojistik ile ağır iş yüklerinin otomasyonu hedeflenecek.
Şirketin geliştirdiği “Calvin” robot platformunun Calvin-40 versiyonu, halihazırda Fransa’daki Douai Fabrikası içinde aktif olarak test ediliyor. Robot şu anda lastik taşıma gibi ağır ve tekrarlayan görevleri yerine getiriyor. Bu tür işler, hem fiziksel olarak zorlayıcı hem de klasik robotik sistemlerle otomasyonu sınırlı alanlar arasında yer alıyor.
350 İNSANSI ROBOT İŞBAŞI YAPACAK
Renault’nun yaklaşımındaki en kritik fark ise bu robotların sıfırdan kurulan tesisler yerine mevcut fabrikalara entegre edilecek olması. Geleneksel endüstriyel robotlar genellikle sabit üretim hücrelerinde çalışırken, Calvin robotları insanlar için tasarlanmış ortamlarda hareket edebiliyor, malzeme taşıyabiliyor ve üretim hatlarıyla doğrudan etkileşime girebiliyor.
Bu da onları özellikle “brownfield” olarak adlandırılan mevcut üretim tesisleri için ideal hale getiriyor. Yani şirketler, fabrikalarını baştan kurmak zorunda kalmadan insansı robotları devreye alabiliyor. Renault’nun stratejisi, bu robotların mevcut otomasyon sistemlerinin yerini tamamen almak yerine onları tamamlaması yönünde.
Robotlar, yapay zeka destekli algılama ve navigasyon sistemleri sayesinde daha esnek ortamlarda çalışabiliyor. Bu da onları klasik robotlardan ayıran en önemli özelliklerden biri. Ayrıca dijital ikiz teknolojileri, gerçek zamanlı üretim izleme ve sensör tabanlı sistemlerle entegre çalışmaları da planlanıyor.
Bellek krizi ne kadar sürecek? Tahminler oldukça kötü
Firmanın bu ölçekte bir dağıtım planı, insansı robotların artık laboratuvar ve demo projelerinden çıkıp gerçek üretim ortamlarına girdiğinin güçlü bir göstergesi. Özellikle lojistik, malzeme taşıma ve tekrarlayan görevlerde bu tür robotların yaygınlaşması, önümüzdeki yıllarda üretim süreçlerini kökten değiştirebilir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.