• Webmaster forumu olarak, web geliştirme ve dijital pazarlama gibi konularda bilgi paylaşımı yapabileceğiniz webmaster sitesi ve freelancer forumu kategorilerimizle size en iyi deneyimi sunuyoruz! katılım ve kullanım tamamen Ücretsizdir!

İnsan gibi öğrenen akıllı robot duyuruldu: Alfie ile tanışın

Bay72

Forum Üyesi
69e754fb3e5a0a045c5bfab3.jpg

HABER MERKEZİ - RobCo, Almanya’daki Hannover Messe fuarında tanıttığı yeni insansı robotu Autonomous Alfie ile endüstriyel otomasyonda önemli bir eşiği hedefliyor. Şirketin “Physical AI”, yani fiziksel yapay zeka olarak adlandırdığı yaklaşım sayesinde, sadece tekrar eden görevleri yerine getiren klasik robotlardan farklı olarak çevresine uyum sağlayabilen bir yapı hedefleniyor.

Robotik teknolojiler ile ilgili birçok haber duyuyor olsak da aslında bu robotlar günümüz üretim hatlarında uzun süredir kullanılıyor. Bu robotlar genellikle sabit ve öngörülebilir ortamlarda verimli çalışabiliyor. Ancak işin içine değişkenlik, hassas malzemeler veya düzensiz yerleştirilmiş parçalar girdiğinde hala insan müdahalesi gerekiyor. RobCo firması da işte bu noktada büyük bir değişiklik yapmayı hedefliyor.

İNSAN GİBİ DÜŞÜNEN ROBOTLAR GELİYOR

Şirketin ürün direktörü Lorenzo Pautasso, bu yaklaşımı “gösterişli olandan ziyade sahada gerçekten çalışan çözümlere odaklanıyoruz” sözleriyle özetlemiş. Pautasso’ya göre asıl zorluk, değişken koşullarda aynı işi binlerce kez güvenilir şekilde gerçekleştirebilmek.

Autonomous Alfie’nin en dikkat çekici yönlerinden biri “Seviye 4 otonomi” hedefi. Bu kavram otomotiv dünyasında sürücüsüz araçları tanımlamak için kullanılıyor. Üretim tarafında ise robotun minimum insan müdahalesiyle görevleri kendi başına öğrenip uygulayabilmesi anlamına geliyor. Yani Alfie, önceden kodlanmış komutlar yerine gözlem yaparak öğrenebiliyor ve değişen üretim süreçlerine uyum sağlayabiliyor.

Robotun çift kollu (bimanual) yapısı da burada kritik rol oynuyor. İnsan benzeri koordinasyon sunan bu sistem, hassas montaj işlemleri, paketleme (kitting), paletleme ve farklı yönlerde duran parçalarla çalışma gibi görevleri yerine getirebiliyor. Bu tarz işler bugüne kadar büyük ölçüde insan becerisine bağımlıydı.

Henüz geliştirme sürecinin son aşamasında olan Autonomous Alfie’nin, yıl içinde ilk müşterilere teslim edilmesi planlanıyor. RobCo’nun aldığı 100 milyon dolarlık yeni yatırım ise özellikle ABD pazarında büyümeyi hızlandırmayı hedefliyor.

Robotlar engelleri hayvanlar gibi hareket ederek geçmeye başladı

Tüm bu gelişmeler, üretim dünyasında önemli bir kırılmaya işaret ediyor. Eğer Alfie vaat edilen performansı sunabilirse, fabrikalardaki rutin ve tekrarlayan işler giderek robotlara devredilirken, insan gücü daha yaratıcı ve karmaşık alanlara kayabilir.

Ahuzar

Forum Üyesi
Bilgi için teşekkürler.

Webmaster Forumları

Webmaster forumu arayanlar için en doğru adreslerden biri olan sitemiz, geniş içerik yelpazesiyle webmaster dünyasına dair her türlü ihtiyacınıza cevap vermektedir. Xenforo destek hizmetlerimizden faydalanabilir, ücretsiz scriptler ve ücretsiz backlink olanaklarından yararlanabilirsiniz. Sitemiz ayrıca, SEO çalışmaları yapmak isteyenler için en kapsamlı SEO forumları arasında yer almaktadır.

Webmaster Forumu

Sitemizde makale satışı, link değişimi, web site tanıtımı gibi işlemleri güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle tanıtım yazısı ile sitenizin görünürlüğünü artırabilir, geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, sosyal medya uzmanlarına yönelik özel bir sosyal medya forumu ile dijital dünyada fark yaratmak isteyen herkesin buluşma noktasıyız.

Katılım sağlamak ve bilgi paylaşımında bulunmak için türkçe webmaster forumları arasında en iyisi olan platformumuzda siz de yerinizi alın!