Webmaster Destek Forumu

Yarınların için bir şey yapmazsan, ölene dek Alarm kurmaya mahkumsun !
İletişim
  • Duyuru; Sizde hemen Üye Olup Sorunuzu Sorabilirsiniz, katılım ve kullanım tamamen Ücretsizdir!

Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri

Big

Forum Üyesi
Katılım
18 Eki 2022
Mesajlar
1,545
Puanları
0
Türk Müziği’yle (alaturka müzik isimlendirmesini tercih ediyorum) yolumun kesişmesi annem sayesindedir. Onun herhangi bir ev işi yaptığı zaman tellendirdiği şarkıları büyük bir beğeniyle çıt bile çıkarmadan dinlerdim. Yıllar geçtikçe ben de söylemeye başladım. Sesim de iyiydi. Okul korolarına alındım. Daha sonra bu işin eğitimini almamın lazım geldiğine kanaat getirdim. Meslekî olarak edebiyatı seçmiştim ancak mûsıkî de hep yanında belki bir-iki adım gerisinde edebiyatı takip etmeliydi.

İşte bu düşünce ve hevesle alaturka mûsıkînin büyük hocası Profesör Doktor Alâeddin Yavaşça’nın peşine düştüm. Alâeddin Hoca o tarihlerde İTÜ Konservatuarından emekli olmuş, Haliç Üniversitesi’nde ders vermekteydi. Ayrıca zaman zaman da Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri’nde sahne almaktaydı. Para Müzesi Türk Müziği Konserleri’ni duymam bu şekildedir. Tabii gitmem de…

Elimdeki program dergilerini incelediğimde gördüm ki ilk gittiğim Pera Müzesi Türk Müziği Konseri 30 Ekim 2016, Pazar günü’ne tarihli… “Cumhuriyet Dönemi Bestekârları” konulu… Münip Utandı ve kızı Merve Utandı Kalkan solistleriydi.. Bilet alarak gitmiş, mestüzevk bir hâlde dinlemiştim… Artık tamamen karar vermiştim: Alâeddin Hoca ile görüşecektim!

Alâeddin Hoca ile görüşmek için Haliç Üniversitesi’ne telefon açtığımda beni çok yakini olduğunu söyledikleri Sinan Sipahi Bey’e yönlendirmişlerdi. Sinan Sipahi ismini ilk duyuşum da bu vesileyle olmuştu. Hemen Sinan Bey’i cep telefonundan aradım. Fevkalade kibar bir zat karşımda duruyordu. Bana Haliç Üniversitesi’nde yakın günlerden birine randevu verdi, hemen gittim.

Ekran%20Resmi%202024-04-26%2008_31_00.png

Sinan Sipahi

O gün Alâeddin Hoca’yla ve Sinan Bey’le hayatımın en güzel anılarından birini yaşadım. Mûsıkî ve edebiyat dolu revnaklı bir muhabbetin içinden geçtik. Ve Sinan Bey beni sonraları müdavimi olacağım Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri’nin davetli kontenjanına yazdı…

Belki doğrudan Alâeddin Hoca’dan mûsıkî dersi almadım, yahut konservatuar okumadım yalnız Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri bana alaturka mûsıkî hususunda bir okul oldu! Birçok şarkıyı orada duydum, hatta birçok usûlü orada öğrendim!

Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri, Devlet Sanatçısı Profesör Doktor Alâeddin Yavaşça’nın danışmanlığında, her ayın son Pazar günü saat 15.30’da yapılırdı. Himaye sahipleri Suna ve İnan Kıraç’tı. Koordinatörü Sinan SipahiBey, sunucusu da Osman Nuri Özpekel Bey idi. Bu tarihin bazı olaylar sebebiyle sondan önceki Pazar gününe yahut son Cumartesi gününe alındığı görülmüştür. Hatta ilk günlerde 15.30 yerine 16.30’da da yapıldığı vakiydi fakat her ayın son Pazar günü saat 15.30 bir ritüel hâline getirildi.

Kimler geçmedi ki sahnesinden? Başta Alâeddin Yavaşça olmak üzere, Münip Utandı, Mustafa Doğan Dikmen, Güler Basu Şen, Güzin Değişmez, Esma Başbuğ, Ali Rıza Kural, Bekir Ünlüataer ve son devrin en mümtaz hanendeleri… Sonra her konserin konularına göre davet edilenler: Erol Sayanlar, Cansın Erollar.. Adeta bir Türk Mûsıkîsi icra ve nakil meclisi misyonu üstlenmiştir Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri…

Dinleyicileri arasında da müdavimler vardır: Cengiz Solak, Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol, Hüseyin Gürmen Türkan, Aynur Giyim, İsmail Hakkı Aydın, Güneş Taner Aras ve ismini sayamadığım nice mühim isim…

Alâeddin Yavaşça Hocamız 2018 yılından itibaren sağlık sorunları sebebiyle katılamasa da uzaktan daima destek vermiştir. 25 Aralık 2021’deki vefatından sonra da konser devam etmiş, bu devam kararıyla mûsıkîseverlerin yüzlerini güldürmüştür. Sadece salgın döneminde birkaç sene ara verilen konserler, 30 Ekim 2022’de tekrar düzenli olarak devam etmeye başlamıştır.

Pera Müzesi Konserleri’nin eli, ayağı, beyni hülasası her şeyi Sinan Sipahi’dir. Sinan Bey, incelikli bir koordinatördür ve konser mevzuu seçiminden kimin nereye oturacağına kadar her hususla bizzat ilgilenmektedir. Şu âna değin hiçbir büyük aksaklıkla da karşılaşılmamıştır.

Osman Nuri Özpekel’in taze İzmit pişmaniyesi kıvamındaki leziz Türkçesi eşliğinde Türk Müziği dinlemek, birçok ruhu dinlendirmiştir.

Bazı değişiklikler olsa da saz takımı da hep aynıdır. Sahalarında mahir bu saz takımındakileri isim isim saymaktan memnun olacağım:

Kanun: Taner Sayacıoğlu

Kemençe: Lütfiye Özer

Keman: Aziz Şükrü Özoğuz

Viyolonsel: Volkan Ertem

Tambur: Gamze Ege Yıldız

ve Ud: Osman Nuri Özpekel

10. yılını geride bırakan Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri hâlâ devam etmekte, takipçilerini ve yeni seyircilerini beklemektedir. Bu şahane konserleri her Türk Müziği severinin takip etmesini salık veririm. Laf aramızda yeni konser de çok yakın bir tarihte, 28 Nisan 2024 Pazar günü saat 15.30’da… Sâdi Hoşses şarkıları temasıyla sahne alınacak…

Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri’nde emeği geçen herkesi canügönülden kutlarım. Bilhassa kıymetli ağabeyim Sinan Sipahi Bey’e sağlık ve afiyet temenni ederim. Bu konserlerin ilanihaye devamını dilerim

 
Üst