• Webmaster forumu olarak, web geliştirme ve dijital pazarlama gibi konularda bilgi paylaşımı yapabileceğiniz webmaster sitesi ve freelancer forumu kategorilerimizle size en iyi deneyimi sunuyoruz! katılım ve kullanım tamamen Ücretsizdir!

Şiddet, vahşet olağanlaşıyor

alcnpktn

Forum Üyesi
697a8d67a77c1ee03e7b0a9f.jpg

Türkiye’de kadın cinayetleri, son bir haftada yaşanan vakalarla şiddetin vahşet boyutuna ulaştığı seviyelere ulaştı. Bir hafta içinde 6 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, bir kadın ise ağır yaralı olarak hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yaşanan cinayetler, şiddetin yalnızca sürmediğini, giderek daha planlı, daha acımasız ve daha vahşi biçimler aldığını ortaya koydu. Cinayetlerin ortak noktası ise katillerin uyguladığı şiddetin boyutu. İstanbul’da Durdona Khokimova’nın cesedi parçalara ayrılarak çöp konteynerine atıldı. 18 yaşındaki Dila Geyik, erkek arkadaşı tarafından öldürüldü, cinayete intihar süsü verilmeye çalışıldı. Gözde Akbaba, hakkında uzaklaştırma kararı bulunmasına rağmen eski erkek arkadaşı tarafından sokak ortasında, yardım çığlıklarına rağmen katledildi. Antalya’da Helin Kutlay eşi tarafından öldürülürken, Gaziantep’te yaşayan Sibel Külah ise eşi tarafından koli bandıyla bağlanıp üzerine yanıcı madde dökülerek ağır yaralandı.

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde play-off turuna kaldı! Muhtemel rakipler belli oldu

Mutlak yok ediş

Son yıllarda kadın cinayetlerinde yalnızca sayısal artışı değil, öldürme biçimlerinde yaşanan değişimi de ortaya koyuyor. Kadınlar yalnızca öldürülmüyor, bedenleri parçalanıyor, uzuvları kesiliyor, cesetleri yakılıyor ya da üzerlerine beton dökülerek tamamen yok ediliyor. Bazı vakalarda cesetlerin valizlere konularak çöplüklere, ormanlık alanlara ya da ıssız bölgelere bırakıldığı görülüyor. Ortaya çıkan tablo, faillerin yalnızca öldürmeyi değil, delil bırakmamayı ve mutlak bir yok edişi hedeflediğini gösteriyor. Uzmanlara göre bu durum, kadın cinayetlerinin işleniş biçimleri bakımından giderek daha ürkütücü bir noktaya taşındığını ve benzer vakaların yaşanmasıyla birlikte şiddetin kanıksanmaya başladığını ortaya koyuyor.

697a8da6a77c1ee03e7b0aa6.jpg

Pınar cinayeti için özel müfettiş

Pınar Karataş, Manisa’da 17 yıl evli kaldığı ve boşanma aşamasında olduğu kocası Hayrettin Karataş tarafından sokak ortasından silahla boynundan vurularak katledildi. Katil koca tutuklandı. Pınar’ın cansız bedeni ise defnedilmek üzere memleketi Ağrı’nın Patnos ilçesine gönderildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yaptığı açıklamada, “Cinayetle ilgili derhal 1 mülkiye, 1 de polis başmüfettişi görevlendirdim. Kadına yönelik her türlü şiddet, toplumsal vicdanı tahrip eden derin bir yaradır. Kadına yönelik şiddeti sadece bir bireye değil; insanlık onuruna, insan haklarına, vicdana ve medeniyetimizin değerlerine vurulmuş bir darbe olarak görüyoruz. Bu mücadeleyi de kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Altın tırmanışa geçti: Piyasalarda gerilim tavan! Fed faiz kararı sonrası ilk tahmin

‘Şiddet olağan gerçeklik haline geldi’

Klinik Psikolog ve Psikoterapist Yasemin Meriç Kazdal, vahşetin basit bir “öfke patlaması” ile açıklanamayacağını belirterek, parçalama, bedeni yok etme, teşhir etme ya da cesedi ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sınırların çözüldüğüne işaret ettiğini söyledi. Kazdal, bu tür şiddetin arkasında yalnızca bireysel patolojiler değil, toplumsal öğrenme süreçlerinin de bulunduğunu vurguladı. Şiddetin tekrar tekrar benzer biçimlerde yaşanmasının hem failler hem de toplum açısından bir alışkanlık ve sıradanlaşma yarattığını belirten Kazdal, “Travmatik içeriklere sürekli maruz kalan bireylerde, sinir sistemi kendini korumak için tepkileri azaltır. İlk vakada dehşet ve öfke yaratan görüntüler, zamanla daha az tepkiyle karşılanır. Bu bir iyileşme değil, duyarsızlaşmadır” dedi. Bu duyarsızlaşmanın empatiyi zayıflattığını ifade eden Kazdal, bunun da gündelik hayata “hiçbir şey olmamış gibi” devam edilmesine yol açtığını, şiddetin olağan bir gerçeklik haline getirdiğini söyledi. “Bu süreçte alışmak tehlikeli bir normalleşmeye işaret ediyor” diyen Kazdal, bazı faillerin karşısındaki bedeni mutlak biçimde sahiplenmeyi ve yok etmeyi hedeflediğini söyledi. Cezasızlık algısı, hukuka duyulan güvensizlik ve “nasıl olsa değişmiyor” düşüncesinin ise bu süreci beslediğine dikkat çekti.

697a8dd9a77c1ee03e7b0aa9.jpg

‘Overkill: Ölümden sonra bile şiddet’

Türkiye Psikiyatri Derneği Adli Psikiyatri Çalışma Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Yasin Hasan Balcıoğlu, toplumda şiddetin arttığı, olağanlaştığı bir süreçten geçildiğini söyledi. Son yıllarda kasten öldürme suçlarına ilişkin adli makamlara yansıyan dosya sayılarında artış olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, günlük yaşamda şiddetin daha fazla hissedildiğini ve cezaevlerindeki tutuklu ile hükümlü sayısındaki yükselişin bu tabloyu desteklediğini ifade etti. Cinayetlerin, toplumdaki genel şiddet artışının kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirtti. Şiddetin tek bir nedene bağlı olmadığını söyleyen Balcıoğlu, kadın cinayetlerinin arkasında çoğu zaman psikiyatrik rahatsızlıklardan ziyade cezasızlık algısı, şiddetin normalleştirilmesi, silaha kolay erişim, uyuşturucu madde kullanımı, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik zorlukların bulunduğunu ifade etti. Bazı kadın cinayetlerinde öldürmek için gerekenden çok daha fazla şiddet uygulanmasına dikkat çeken Balcıoğlu, bu durumun literatürde “overkill(aşırılık)” olarak adlandırıldığını söyledi. Ölümden sonra bile şiddetin devam edebilmesinin, cinayetin yalnızca bir sonuç değil, güç gösterisi ve mesaj verme aracı haline geldiğini belirtti. Balcıoğlu, caydırıcılığın zayıf olduğu ve şiddetin yadırganmadığı ortamlarda bu eğilimingüçlendiğini belirtti.

697a8e51a77c1ee03e7b0aac.jpg

Baba: Töreye kurban ettiler

Adana Yüreğir’de yaşayan Sinan Yeşil ile Berivan E. evlenmeye karar verdi. Yeşil ailesi kızı istemeye gitti ancak Berivan’ın babası Mehmet Nuri E. ve annesi Hacer E. kızı vermedi. Sinan ile Berivan kaçarak 30 Aralık 2025’te evlendi. Bunun üzerine Berivan’ın anne ve babası “berdel” isteyerek, Yeşil ailesinden bir kızı kendi ailelerinden biriyle evlendirmek istedi. Berdel isteğini kabul etmeyen çiftçi Bekir Yeşil ile oğlu Muhammet Yeşil araçlarıyla giderken, Berivan Yeşil’in ağabeyi Ali E.’nin silahlı saldırısına uğradı. Muhammet öldü, baba yaralandı.Cinayetin töre saikiyle işlendiği ortaya çıktı.

697a8e8da77c1ee03e7b0aae.jpg

‘Katledeceğiz’

Gözaltına alınan Berivan’ın annesi, babası, ağabeyi Ergün E. ile Mesut E. tutuklandı. Firari Ali E. ise aranıyor.Acılı baba Bekir Yeşil, yardım istedi: “Gençler birbirini seviyor ve istiyordu. Kızı defalarca istedik, vermediler, kaçıp, evlendiler. Berdel için baskı yapmaya başladılar, ‘Yapmazsanız hepinizi öldüreceğiz. Sizi katledeceğiz’ diyerek mesajlar gönderdiler. Aile fertleri infazımızı verdi. Bunlar bizi töreye kurban etti. Yarım kalan işlerini tamamlayacaklarını söylüyorlarmış. Evimizin üzerinde dron uçurup,gözetliyorlar. Pansuman yaptırmaya bile gidemiyorum. Çaresiziz, devlettenyardım bekliyoruz.”

697a8e8da77c1ee03e7b0ab0.jpg

‘Severek evlendim, zorla kaçırılmadım’

Eşiyle kaçarak evlenen Berivan Yeşil “Ben zorla kaçırılmadım. Severek evlendim. Herkes birbirimizi sevdiğimizi biliyordu. Yaklaşık 8 aydır birlikteydik ve ailem de bir şey dememişti. İş ciddiye binince böyle yaptılar.Kaçtıktan bir gün sonra amcamın evinde toplanıp, aileyi yok etmeye karar vermişler” dedi.

Webmaster Forumları

Webmaster forumu arayanlar için en doğru adreslerden biri olan sitemiz, geniş içerik yelpazesiyle webmaster dünyasına dair her türlü ihtiyacınıza cevap vermektedir. Xenforo destek hizmetlerimizden faydalanabilir, ücretsiz scriptler ve ücretsiz backlink olanaklarından yararlanabilirsiniz. Sitemiz ayrıca, SEO çalışmaları yapmak isteyenler için en kapsamlı SEO forumları arasında yer almaktadır.

Webmaster Forumu

Sitemizde makale satışı, link değişimi, web site tanıtımı gibi işlemleri güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle tanıtım yazısı ile sitenizin görünürlüğünü artırabilir, geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, sosyal medya uzmanlarına yönelik özel bir sosyal medya forumu ile dijital dünyada fark yaratmak isteyen herkesin buluşma noktasıyız.

Katılım sağlamak ve bilgi paylaşımında bulunmak için türkçe webmaster forumları arasında en iyisi olan platformumuzda siz de yerinizi alın!