Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Webmaster Nedir? Webmaster Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
İnternet dünyasının vadettiği değişim günümüzde etkisini giderek daha çok hissettiriyor. Hem bireysel kullanımda hem de çalışma hayatında işleyişin yönünü ve biçimini değiştiren Web 2.0 çeşitli iş kollarının meydana gelmesine de yardımcı oluyor. Yazılım ve sunucu yeterliliği açısından önemli hizmetler sunan webmaster unvanına sahip kişiler de bu durumun iyi örneklerinden biri.
webmaster-ne-is-yapar
Webmaster unvanına sahip kişilerde olması gereken nitelikleri ve onların iş tanımlarını incelemeden önce çevrim içi ortamın yarattığı ihtiyacı değerlendirmek gerekiyor. Zira webmaster kavramına dair mercek altına alınabilecek her şey doğrudan internetin varlığıyla ilgili. Nitekim bir webmaster tarafından yürütülecek tüm iş ve işlemler de web sitelerinin yönetimsel ve teknik yönlerini kapsıyor.
Tıpkı tüm çalışma hayatında olduğu gibi internet tabanlı yürütülen projelerde veya işin tamamında da denetim, bakım, yürütme ve onarım gibi işlevlerin yerine getirilebilmesi son derece önemli. Nasıl bir işletmede işlerin doğru yapıldığından emin olmak ve sorunsuz bir işleyiş yaratmak verimliliği artırıyorsa çevrim içi dünyada da aynı şeyin geçerli olduğu açık.
Kullanıcılara daha iyi hizmet sunmak, kâr elde etmek, çalışanlarının iş yükünü dengeli dağıtmak, işin devamlılığını sağlamak ve tüm sorunlara en doğru çözümleri sunmak her şirketin temel yönetim amaçları arasında yer alıyor. Bu amaçları belirli kurallar çerçevesinde çalışma hayatının işleyişine yansıtmanın yolu da ilgili birimlerde konuyla ilgili nitelikli personellerle çalışmaktan geçiyor.
webmaster-olmak
Tüm bu gerekliliklerin internet ortamında sunulan bir hizmetteki karşılığını webmaster unvanına sahip çalışanlar ortaya koyuyor. Bir webmaster ne iş yapar, nasıl webmaster olunur, bir webmaster hangi özelliklere sahip olmalıdır gibi sorular, günümüzün iletişim ve çalışma ağında çok önemli yeri olan bu kişilerin mesleklerinin genel çerçevesiyle ilgili yaklaşımların anlaşılmasına yardımcı oluyor.
Webmaster Nedir?
Webmaster internette teknik bilgisiyle ön plana çıkan, internet siteleri ve web uygulamaları geliştiren uzmanlar olarak tanımlanıyor. Webmaster’lar internet ekosisteminde kullanılacak ürün veya hizmetler de üretiyor ve tüm yönetim sürecini en iyi şekilde kontrol ediyor. İngilizce kökenli olan webmaster, internet anlamındaki web ve uzman anlamındaki master kelimelerinin bir araya getirilmesinden oluşuyor.
webmaster-nedir
Webmaster kavramı ilk defa 1990’ların sonuna doğru ortaya çıkıyor. Kullanılmaya başlandığı ilk dönemde internet sitesi yayınlayıp internet sitesinin bakım ve içerikleriyle ilgilenen kişi şeklinde ifade edilen webmaster’lar çevrim içi dünyanın günümüzde büyük ölçüde değişmesiyle farklı niteliklere de kavuşmuş durumda. Bunların arasında en dikkat çekici olanıysa birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak.
İnternet sitesi, yazılım, grafik, tasarım ve içerik gibi alanların tamamında çalışan kişileri kapsayan webmaster terimi farklı birimlerde görev alan kişiler arasındaki bağlantı noktası olma işlevini de karşılıyor. Örneğin bir webmaster; tasarım, yazılım ve web site yönetimi gibi alanların tamamında hizmet verebiliyor, bu birimler arasındaki tüm koordinasyondan sorumlu tek kişi de olabiliyor.
IT Nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?
Kavramsal açıdan bağlamı değişen webmaster’ların hizmet dünyası da önemli değişime uğradı ve uğramaya da devam ediyor. Eskiden sadece gönüllü olarak (webservant) hizmet veren ve tam zamanlı çalışmalar yürütmekle yükümlü olan uzmanlar, bugün kendileri için en uygun çalışma modelini (tam zamanlı, proje bazlı, freelancer vb.) tercih etmek konusunda oldukça özgür konumda.
Webmaster Ne İş Yapar?
Webmaster ne iş yapar sorusunun yanıtını birçok farklı şekilde vermek mümkün. Zira bir webmasterın yaptığı işin tanımı çalıştığı şirket ya da projenin büyüklüğüne göre değişebiliyor. Örneğin webmaster unvanına sahip bir kişi küçük ölçekli bir şirkette ya da projede web sitesinin tüm aşamalarıyla ilgileniyor ve çok daha büyük bir sorumluluk üstleniyor.
Orta ölçekli bir projede veya şirketteyse webmaster daha belirleyici bir iş tanımına sahip. Oluşturduğu ve yürütmekle sorumlu olduğu projede tek başına çalışmayan kişinin, bu tarz çalışmalardaki görevi genellikle WordPress, OpenCart ve Joomla gibi programların hem kurulumu hem de işlevsel hâle getirilmesiyle ilgili oluyor. Webmaster, projeyle ilgili özel programların yazılımını gerçekleştiriyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
webmaster-nasil-olunur
Büyük ölçekli bir çalışma içerisinde durum biraz daha farklı. Bu tarz projelerde genelde birden fazla webmaster birlikte çalışıyor ve şirket gerek kurumsal site tasarımı gerekse de altyapı desteği konusunda dışarıdan yardım alabiliyor. Projede yer alan webmaster ise tüm teknik kaynakları düzenlemek ve anlık tüm sorunlara müdahale etmek gibi görevlere sahip oluyor.
Webmaster Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olunmalı?
Webmaster olmak için her şeyden önce internet sitelerinin çalışma mekanizmasına hakim olmak gerekiyor. Başlangıç aşamasında size ait bir web sitesi ya da blog açarak bir webmasterın sahip olması gereken ilk özellikle ilgili kendinizi geliştirmeye başlamanız tavsiye ediliyor. Nitekim bir webmaster, internet sitelerinin bakımı, içeriği, sunucusu ve altyapısıyla devamlı şekilde ilgileniyor.
webmaster-isleri
Webmaster’ların sahip olması gereken ilk özelliklerden biri sunucu kurulumu, bakımı ve yedeklemesi gibi işlemlere tam anlamıyla hakimiyet. Bu niteliklere sahip webmaster tüm internet siteleri için güvenli bir barındırma hizmeti sağlayabiliyor ve hosting çözümleri sunabiliyor. Ayrıca webmaster’ların içerik üretimi konusunda da çeşitli becerileri bünyelerinde barındırmaları firmaların çalışan tercihinde önemli rol oynuyor.
Herhangi bir sunucu üzerinde sistemsel değişiklikler yapmak gerektiğinde programlama dili bilen webmaster’lar öne çıkıyor. Hem web hem de mobil dünyada tercih edilen yazılım dillerini öğrenmeniz durumunda internet ortamında aranan bir webmaster olma ihtimaliniz bir hayli yükseliyor. Web ve grafik tasarım alanındaki yetenekleriniz de bu iş kolunda önünüzü açmanıza yardımcı oluyor.
İnternetin yarattığı ticari rekabette webmaster’ın pazarlama ve SEO stratejilerinde de bilgi sahibi olması gerekiyor. Web sitesinin organik trafiğini artıracak şekilde SEO yapılandırması hazırlamak ve uzun vadede alınacak sonuçların analizini yapmak webmaster’ın görevleri arasında bulunuyor. Pazarlama alanına da sirayet eden bu görev web sitesinin reklam gelirlerinin artmasına da önemli katkı sağlıyor.
Webmaster’ın Sorumlulukları Nelerdir?
Web sitesi oluşturmanın ve yönetmenin tüm görevlerini sürdürmekle yükümlü olan webmaster farklı sorumluluklara sahip. Kullanımı ve erişimi kolay web siteleri geliştirmek webmaster’ın sorumlulukları arasında yer aldığı gibi sunucuları korumak, yapılandırmak ve sorun gidermek de webmaster’ın görevleri olarak sayılıyor. Bir internet uzmanı ayrıca güvenlik duvarları ve giriş sayfalarını ayarlamak sorumluluğuna da sahip.
Web sitesinin trafiğini ve performansını hem incelemek hem de analiz etmekten sorumlu olan webmaster, sitede yer alan tüm sayfaların açılış hızını da kontrol etmeli. Sayfa hatalarını ayıklamak, bozuk bağlantı veya görüntüleri düzeltmek gibi görevleri de bulunan webmaster’ın internet sitesini farklı tarayıcı, işletim sistemi ve cihazlarda, farklı zamanlarda test etmesi gerekiyor.
webmaster
İşverenlerin Webmaster’da Aradığı Nitelikler Nelerdir?
İşverenler, webmaster’larda temel olarak detay odaklı olma ve esnek mesai şartlarına uyum sağlama nitelikleri arıyor. Teknik bağlamdaysa bir işverenin internet uzmanlarında aradığı ilk nitelik; HTML, CSS, XML, SQL ve Javascript gibi birden çok web geliştirme diline hakim olmak. Ek olarak yaratıcı fikirler üretebilme yeteneği de bu noktada aranan nitelikler arasında.
webmaster-maaslari
Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi tasarım programlarını kullanabilmek de webmaster’lardan beklenen niteliklerden biri. Çoklu iş yükünü önceliklendirip yönetebilmek, ekip çalışmasına katkı sağlamak, kullanıcı odaklı çalışabilmek ve sahip olduğu fikirleri hem işverene hem de kullanıcıya iyi şekilde ifade edebilecek sözel beceriye sahip olmak işverenlerin talep ettiği diğer nitelikler olarak belirtiliyor.