Webmaster Destek Forumu

Yarınların için bir şey yapmazsan, ölene dek Alarm kurmaya mahkumsun !
İletişim
  • Duyuru; Sizde hemen Üye Olup Sorunuzu Sorabilirsiniz, katılım ve kullanım tamamen Ücretsizdir!

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

DarK

Forum Üyesi
Katılım
21 Ocak 2022
Mesajlar
124
Puanları
6
WordPress sitenize uygun hosting seçin
Öncelikle ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz lazım. Örneğin Siteniz bir e-ticaret sitesi olup birçok ürün barındırıyorsa paylaşımlı hosting seçmeniz siteniz için sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Yine aynı şekilde düzenli içerik yayımladığınız bir blog siteniz varsa ve belirli bir ziyaretçi kapasitesine ulaştıysanız gerçek bir wordpress hostinge ihtiyacınız var demektir.

Maalesef ülkemizde Cpanel üzerinden otomatik WordPress kurulumu yapılabilen hostingler wordpress hosting olarak adlandırılmakta ve yanlış anlatımlarla kullanıcılara pazarlanmaktadır.

Size sunulan sınırsız veritabanı, ücrestsiz SSL veya 200GB saklama alanı gibi önemsiz faktörlerle gözünüzün boyanmasına izin vermeyin. WordPress tabanlı bir sitenin sağlıklı çalışabilmesi için en az 1 GB RAM ve 1 CPU sadece size ayrılmış kaynak gerekmektedir. WordPress hosting olduğunu iddia eden birçok hosting firması size bu gerekli değerlerin yarısı kadar bile kaynak vermemektedir. Bu yüzden sitenizde ziyaretçi sayısı arttığı zaman veya anlık olarak sitenize çok ziyaretçi geldiği zaman siteniz hata verecek ve açılmayacaktır. Açıldığı zamanlarda ise sayfanın yüklenmesi uzun sürecektir.

Hafif ve güncel bir wordpress teması kullanın
WordPress tema seçiminde özellikle Premium temalarda temanın orijinal olmasından sonra dikkat etmeniz gereken en önemli etken temanın güncel olması yani en son güncellemesini yakın bir zamanda almış olması veya yeni çıkan bir tema olmasıdır.

Uzun süredir güncellenmeyen temalar wordpressin son sürümüyle veya kullanmakta olduğunuz PHP versiyonu ile uyumsuzluk yaşayacak ve verimli çalışmayacaktır. WordPress tema seçerken WP Bakery ve Slider Revolution, Elementor Pro gibi özelliklere sahip tema olmamasına dikkat edin. Zira temalar ile ücretsiz olarak gelen bu eklentiler görsel olarak hoş gözükse de, yapıları itibariyle sayfalarınızın ağır çalışmasına neden olmaktadır.

Ama merak etmeyin; WP Bakery, Slider Revolution ve Elementor Pro gibi eklentilere sahip temaların detaylı hız optimizasyonu yapmaktayız. Bu eklentilere sahip veya ağır çalışan temanız varsa iletişim sayfamızdan bize ulaşın, sitenizi roket hızına çıkartalım.

Görsel Optimizasyonu Yapın
Sitenizde en çok kaynak tüketen ve sayfalarınızın yavaş yüklenmesine sebep olan etkenin görseller olduğunu biliyor muydunuz? Evet, yüksek çözünürlüklü görseller sitenizde hoş gözükebilir fakat ortalama 1MB boyutunda olan 10 görsel, sayfa boyunutunuzu 10MB yapacaktır. Bir websitesinin sadece bir sayfası için 10MB oldukça yüksek bir boyut demektir. Peki en basit şekilde görsellerinizi nasıl optimize edebilirsiniz?

Cevabı çok basit.

Henüz sitenize görseli yüklemediyseniz bilgisayarınızda rahatlıkla optimizasyon yapabilirsiniz. Görsele sağ tıklayın Birlikte aç/Paint Programda görsel açıldıktan sonra Yeniden Boyutlandır (CTRL +W) yapın ve yüzde kısmına yatay ve dikey 50 yazın ve Tamam a basın. Böylelikle görseliniz hiçbir kayıp olmadan yarı yarıya optimize edilmiş oldu. Artık sitenize yükleyebilirsiniz.

Buna ek olarak Tiny PNG adresinden görsellerinizi karşıya yükleyerek optimize edebilirsiniz. Sonrasında sitenize yüklemeye hazır hale gelecektir.

Peki yüklemiş olduğunuz yani sitenizde halihazırda olan görseller için ne yapabilirsiniz?

Optimole, Wp Smush ve EWWW Image Optimizer gibi eklentilerini kullanarak verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Görsel optimizasyonu yaptıktan sonra sonuçlardan memnun değilseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşın, sitenizdeki bütün görselleri detaylı olarak profesyonel bir şekilde sizin için optimize edebiliriz.

CSS ve JS dosyalarınızı birleştirip küçültün
HTML yapısından farklı olarak WordPress PHP sistemi ile çalışmaktadır. Yani şu an bu yazıyı okuduğunuz bu sayfa birçok CSS ve JS dosyasının arka planda bir araya getirilmesi ile oluşturulup size sunulmakta olup gerçekte böyle bir sayfa hosting tarafından bulunmamaktadır.

Karışık mı geldi? Eski düzen olan HTML sabit sayfalardan oluşmaktayken PHP sisteminde sayfalar dinamik olarak adlandırılmakta ve ziyaretçi sayfaya ulaşmaya çalıştığında sabit bir sayfaya dönüştürülüp sunulmaktadır.

Basit cache eklentileri ile sitenizi hızlandırabilirsiniz. Örneğin Cache Enabler eklentisi ile JS dosyalarını birleştirip küçültebilirsiniz. Daha detaylı bir optimizasyon yapmak istiyorsanız Autoptimize eklentisini kurup yapılandırabilirsiniz.

Her iki eklentide de sitenize özel bazı ayarlamalar yapılması gerekmekte. Bu yüzden deneme yanılma yöntemi ile siteniz için en uygun ayarları bulabilirsiniz.

Ayarlamış olduğunuz cache eklentisine rağmen oluşturmayı engelleyen kaynakları kaldırın (eliminate render-blocking resources) uyarısı alıyorsanız WP-ROCKET eklentisini öneriyoruz. Dilerseniz WP-ROCKET eklentisini lisanslı ve orijinal olarak kurup gerekli ayarlamaları sizin için yapabiliriz.

CDN hizmeti kullanın
Doğru yapılandırmış bir CDN (Content Delivery Networks) hizmeti sitenizin hızlı açılmasına ve sayfa boyutlarının ideal boyuta gelmesine yardımcı olacaktır. KEYCDN ile kullandığınız kadar ödeyerek gayet hesaplı bir CDN hizmetine sahip olabilirsiniz. KEYCDNin sunduğu görsel optimizasyonu ile WordPress uyumlu çalışmasından dolayı sitenizde kullanmanızı tavsiye ettiğimiz bir CDN hizmetidir. Verdiğimiz linkten üyelik oluşturmanız durumunda size özel 10$ tutarında kredi hesabınıza yüklenecektir.

KEYCDN kadar verimli sonuçlar vermese de Cloudflare ücretsiz bir alternatif olabilir.

GZIP Sıkıştırmayı Etkinleştirin
Dosyaları sıkıştırmak bilgisayarınızdaki dosyalar için nasıl verimli sonuçlar veriyorsa aynısı siteniz için de geçerli. PageSpeed Ninja eklentisini kullanarak GZIP sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz. Eklenti kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki kodu .htaccess dosyasına eklemeniz yeterli. Dosyaların sıkıştırılması WordPress mobil site hızlandırma üzerinde olumlu etkisi olacaktır.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript


WordPress Database Bakımı ve Temizliği Yapın
Sayfalarınızda yapmış olduğunuz değişiklikler, ekleyip kaldırdığınız eklentiler vs sitenizin veritabanında (database) izler bırakır. Bu izler zamanla büyüyerek sitenizin veritabanında gereksiz yer tutup sitenizin çalışmasına olumsuz etkileri olmaktadır. Düzenli database temizliği ile gereksiz verilerin oluşmasına engel olabilirsiniz. Bunun için WP-Optimize veya Advanced Database Cleaner eklentilerini kullanabilirsiniz.

Kullanmadığınız eklentileri kaldırın ve silin
Aktif olarak kullanmadığınız hiçbir eklentiyi sitenizde tutmayın. Eklentiyi devre dışı bırakmanız yeterli gelmez, kullanmadığınız eklentileri mutlaka silin. Mümkün olduğunca az eklenti kullanmanızın site kaynakları kullanımı açısından olumlu etkisi olacağını unutmayın. Şayet eklenti kullanmadan yani kod ekleyerek çözebileceğiniz durumlar varsa kod eklemek her zaman seçeceğiniz yol olmalı.

Özet olarak ne kadar az eklenti o kadar yüksek performans.

Dış kaynaklı Scriptleri azaltın
Online chat eklentileri, Facebook Pixel, Google Analytics gibi veri akışı sağlayan scriptler sitenize dışarıdan sağlanan kod parçaları (script) ile çalışmaktadır. Bu tarz scriptlerin mümkün olduğunca az kullanılması veya optimize edilmesi gerekmektedir. Lazy load yoluyla bu scriptlerin çalışması veya Proxy bağlantısı kullanılması websitenizin hız optimizasyonuna büyük katkı sağlayacaktır.

Geri bildirim ve Geri izlemeleri devre dışı bırakın
WordPress admin panelinizden Ayarlar/Tartışma/Varsayılan yazı ayarları kısmında geri bildirim ve geri izlemeleri devre dışı bırakın. Sitenizden diğer sitelere veri akışının sürekli olması uzun vadede site kaynaklarınızın gereksiz yere kullanılmasına neden olacaktır. Site kaynaklarınızı korumak ve gereksiz yere çalışmasını engellemek adına bu kısmı devre dışı bırakabilirsiniz. Site hızınıza çok büyük bir etki olmasa da hosting tarafında sitenizi rahatlatacaktır.
 
Üst